Správy

image_thumb
Soňa G. Lutherová získala Cenu Slovenskej akadémie vied za popularizáciu vedy a spoločenské aplikácie vedy 
Naša kolegyňa Soňa G. Lutherová bola spolu s kolektívom moderátorov popularizačného formátu Vedecký podcast SAV, včera 4. septembra 2023, ocenená Cenou Slovenskej akadémie vied za popularizáciu vedy a spoločenské aplikácie vedy. K oceneniu jej srdečne...
uesa logo
University of St Andrews udelila Elene Marushiakovej titul "Honorary Professor"
Naša kolegyňa, Elena Marushiaková, získala 23. augusta 2023 titul Honorary Professor. Tento čestný titul jej udelil Senatus Academicus University of St Andrews v Škótsku. Srdečne jej k tomuto úspechu gratulujeme!
podujatie Medicka
Ľubica Voľanská bude prednášať pre verejnosť o živom dedičstve a UNESCO
V utorok 15. 8. 2023 o 17.00 bude prednášať naša kolegyňa Ľubica Voľanská na tému živého dedičstvo a UNESCO v Letnej čitárni v Medickej záhrade v Bratislave na podujatí, ktoré usporadúva Staromestská knižnica v Bratislave.
podujatie
Andrej Belák v diskusii o environmentálnej nespravodlivosti v chudobných komunitách
Andrej Belák bude hosťom diskusie CKO - Centrum komunitného organizovania o environmentálnej nespravodlivosti v chudobných komunitách so zameraním na osady bez prístupu k pitnej vode. Diskusia sa koná zajtra 11. 8. 2023 v Centre nezávislej kultúry Záhrada...
7355108_1200x
Nový komentár Sone G. Lutherovej pre SME
Naša kolegyňa Soňa G. Lutherová publikovala v denníku SME 2. augusta 2023 komentár, v ktorom apeluje na predvolebné hľadanie hodnôt, ktoré nás spájajú a na nerezignáciu so septembrovými voľbami.
83946360-e0c2-477a-a585-f95753599a2a_phpohjjed
Rozhovor so Soňou G. Lutherovou pre magazín Šarm
Naša kolegyňa Soňa G. Lutherová porozprávala pre magazín Šarm o svojej podpore podujatia Pride 2023 a o tradičných rodinách na Slovensku v súčasnosti aj minulosti.
BlascoRomani
T. Hrustič a A. Belák spoluautormi publikácie o vplyve COVID-19 na rómske komunity
Naši kolegovia Tomáš Hrustič a Andrej Belák spolueditovali slovenskú časť publikácie Romani Chronicles of COVID-19. Testimonies of Harm and Resilience. Editormi publikácie sú Paloma Gay y Blasco a Martin Fotta a publikácia práve vyšla vo vydavateľstve...
obal The Divided.
Vyšla online verzia knihy abstraktov z konferencie COHA
Vyšla kniha rozšírených abstraktov prezentovaných na 8. medzinárodnej konferencii Českej asociácie orálnej histórie (COHA) vo februári 2023 v Bratislave, ktorú spoluorganizoval aj UESA SAV. Editormi publikácie sú Monika Vrzgulová a Jiří Hlaváček.
etno-2-2023-obalka-web2
Vyšlo nové číslo Slovenského národopisu
Práve vyšlo nové číslo Slovenského národopisu 2/2023 v anglickom jazyku. Nové číslo prináša štyri odborné tematicky rôznorodé štúdie a všetky texty sú už dostupné online.
Island konferencia
Naše kolegyne sú súčasťou 29. International Conference of Europeanists v Reykjavíku
Ľubica Voľanská a Soňa G. Lutherová dnes prezentujú príspevok Narratives of Family and Care in Times of Crises: The case study Slovakia na 29. International Conference of Europeanists na University of Iceland v Reykjavíku.
356239957_737671885026417_2811882786475459418_n
Zúčastnili sme sa podujatia Víkend so SAV
Cez víkend sme sa zúčastnili podujatia Víkend so SAV na Námestí M.R. Štefánika (pri Eurovea) v Bratislave, na ktorom pri príležitosti 70. výročia Slovenskej akadémie vied prezentovali širokej verejnosti svoju vedeckú a odbornú činnosť jednotlivé ústavy...
Radovan Dranga_6
Začali sme nový projekt UNESCO zameraný na podporu a ochranu živého dedičstva komunít vysídlených z Ukrajiny
Od polovice júna 2023 realizujeme projekt podporujúci ochranu živého dedičstvo ľudí, ktorí ušli pred vojnou na Ukrajine. Projekt zahŕňa bohaté a rôznorodé aktivity, ktoré budeme implementovať v spolupráci so SME Spolu, o. z. a Nadáciou Milana Šimečku.