Správy

Knieža z Popradu_plagát
Juraj Zajonc sa podieľal na vzniku expozície „Knieža z Popradu a jeho hrobka“
Na vzniku expozície venovanej hrobke germánskeho kniežaťa z konca 4. storočia n. l., ktorá bola 27. mája 2023 sprístupnená pre verejnosť v Podtatranskom múzeu v Poprade, sa podieľal aj náš kolega Juraj Zajonc.
large-o_osvietenom_premierovi_vianocnom_kaprovi_a_slovenskej_grete
Tatiana Zachar Podolinská prispela do publikácie, ktorá predstavuje svet očami vedcov a vedkýň
Nová popularizačná publikácia O osvietenom premiérovi, vianočnom kaprovi a slovenskej Gréte predstavuje svet očami 34 slovenských vedcov a vedkýň pôsobiacich na univerzitách a v SAV. Prispela do nej aj naša kolegyňa a riaditeľka Tatiana Zachar Podolinská.
mykoremediace
Umelecký projekt inšpirovaný publikáciou, na ktorej spolupracoval UESA SAV
Publikácia Odpad ako sociálny problém vo vylúčených rómskych osídleniach, ktorú vytvorili v spolupráci UESA SAV a CSPV SAV, sa stala inšpiráciou pre umelecký projekt LAKTISMUS: Mykoremediace.
IMG_1139 (1)
Ľubica Voľanská sa zúčastnila Fóra partnerov Slovenskej komisie pre UNESCO
V utorok 13.6.2023 sa konalo Fórum partnerov Slovenskej komisie pre UNESCO. Jeho súčasťou bola panelová diskusia „Živé dedičstvo pre udržateľnú budúcnosť, 20. výročie Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva“, ktorú moderovala Ľubica Voľanská.
sief_logo
Zúčastnili sme sa 16. kongresu SIEF 2023 v Brne
Na tohtoročnom kongrese The International Society for Ethnology and Folklore (SIEF) v Brne v dňoch 7. až 10. júna 2023 sa zúčastnilo viacero vedeckých pracovníkov a pracovníčok Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV, v. v. i., ako aj doktorandiek....
placeholder-logo-4-2x
Vietnamci a Vietnamky na Slovensku získali status národnostnej menšiny
Štatút národnostnej menšiny schválila vláda 7. júna 2023 na základe odporúčaní Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, ktorá uznanie odporúčala na základe odborného stanoviska UESA SAV, ktoré pripravili Tomáš Hrustič a Mirka...
logo-brill-300x100-transparent-desktop
Séria Roma History and Culture v Brill | Schöningh Publishing v spolupráci s UESA SAV
S potešením oznamujeme začiatok série Roma History and Culture vo vydaveľstve Brill | Schöningh. Editormi série sú Elena Marushiakova (z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV), Vesselin Popov a Sofiya Zahova.
uesa logo
Rozhovor s Andrejom Belákom v investigatívnej relácii RTVS Reportéri
Andrej Belák priblížil v investigatívnej relácii RTVS Reportéri 22. mája 2023 štrukturálne príčiny tragédie pravidelných odvrátiteľných detských úmrtí vo vylúčených rómskych susedstvách.
345600932_1877399939308766_7135938985598500795_n
Diskusia so Soňou G. Lutherovou Kde sa cítime doma v rozpínajúcom sa meste? 
Naša kolegyňa Soňa G Lutherová bude 16. mája 2023 o 17:30 diskutovať spolu s humánnym geografom Pavlom Šuškom v Múzeu mesta Bratislavy o živote na predmestiach. Srdečne Vás pozývame!
Soňa G
Dokumentárny film Sone G. Lutherovej mal svetovú premiéru na filmovom festivale Hot Docs v Kanade
Dokumentárny film vedkyne a režisérky Sone G. Lutherovej z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV, v. v. i. mal svetovú premiéru na prestížnom medzinárodnom filmovom festivale Hot Docs v Kanade.
03312057SN_1_2023_obalka_titulna strana
Vyšlo prvé číslo Slovenského národopisu 1/2023
Vyšlo prvé číslo Slovenského národopisu 1/2023, ktoré nesie názov Krízy a návrat k bežným časom ako predmet spoločenskovedného výskumu. Hosťujúcou editorkou čísla je naša kolegyňa Martina Wilsch. Číslo je dostupné v tlačenej aj v online verzii.
Rozhovor SGL
Rozhovor so Soňou G. Lutherovou o antropologickom filme Šťastný človek
Naša kolegyňa Soňa G. Lutherová v rozhovore pre denník N rozpráva o svojom časozbernom antropologickom dokumentárnom filme Šťastný človek a o problematike práv transrodových ľudí a pocese tranzície na Slovensku.