Konšpirácie a šírenie dezinformácií v umeleckej literatúre s témou epidémie

„Nič nové pod slnkom“.

Pripomeňme, že epidémia cholery sa rozšírila na území Uhorska v roku 1831. Samotné zavlečenie nákazy mala na svedomí ruská armáda povolaná z ázijských oblastí, ktorá mala potlačiť poľské Novembrové povstanie proti ruskému cárovi. Ochorenie malo vysokú smrtnosť a rýchly priebeh (od nakazenia po smrť prebehlo zväčša len 48 hodín). V Uhorsku sa ňou nakazilo viac ako pol milióna ľudí, z nich zomrelo asi 230-tisíc.

Dnes je situácia radikálne iná, no v konšpiračne ladených úvahách o globálnom rozdelení majetku a moci sa výrazne opakuje motív sociálnej nerovnosti, teda argument, že drvivú väčšinu statkov na svete vlastní pár vyvolených, ktorým sú pripisované aj tajné machinácie ohrozujúce ľudstvo (vrátane škodlivej vakcinácie proti ochoreniu COVID-19). Dnes tam patria buď miliardári typu B. Gates či G. Soros, alebo inštitúcie ako WHO, „farmafirmy“ a pod.

Ukážka vystihuje konšpiračné teoretizovanie, ktoré nachádza dôkazy a súvislosti tam, kde v skutočnosti nie sú. V súčasnosti vidíme, ako ľudia hľadajú súvislosti medzi šírením ochorenia COVID-19 a stavaním 5G vysielačov, očkovaním proti chrípke, a pod. Už v prvej vlne sa objavovali konšpiračné teórie o tom, že vírus bol zámerne vypustený, o čom mali svedčiť údajné dôkazy vedcov. Tieto nepotvrdené informácie boli dementované uznávanými odborníkmi, no konšpirační teoretici snahy o vyvrátenie ich teórií považujú paradoxne za ďalší dôkaz sprisahania.

Richtár tu hrá rolu predstaviteľa štátnej moci, ktorá sa usiluje brániť šíreniu dezinformácií vedúcich k násilnostiam a narušeniu verejnej bezpečnosti. Je to opäť istá paralela k súčasnej pandemickej situácii, kedy viac ako inokedy vnímaná potreba brániť škodlivým následkom falošných správ.

Tomáš Kubisa

Tomáš Kubisa

Tomáš Kubisa

Tomáš Kubisa